Blood Diamond

USA 2006, Regi: Edward Zwick (Warner)

Smutsiga ädelstenar

Leonardo di Caprio är den stora stjärnan i "Blood Diamond". Detta bitvis obehagligta och otäcka drama med ett allvarligt budskap visar att han vuxit som skådespelare och mognat på alla plan. Filmen utspelar sig i 1990-talets Västafrika där hanteringen av icke-laglig diamanthandel leder till blod på såväl handlarnas som köparnas händer.

Skickligt iscensatt och någonstans bland alla actionscener också tankeväckande om det höga pris fattiga människor får betala för att rika i andra delar av världen ska kunna vältra sig i lyx. Om du som läser detta - mot förmodan - skulle slösa upp dina slantar på att köpa diamanter, guld etc, se då till att kolla upp att de nått dina fingrar eller din hals genom rättvis handel! (Men man kan ju också spendera sina pengar genom att ge till de fattiga, var det väl någon som sa en gång...). Action med hjärna!