Pans labyrint

El Laberinto del Fauno, Mex/Sp/USA 2006, Regi: Guillermo del Toro (Triangelfilm)

I gränslandet mellan verkligt-overkligt

Detta fantasydrama utspelar sig under spanska inbördeskriget och skildrar en flicka vars mor gift om sig med en officer i Francos armé. För att överleva flyr hon in i en värld befolkad av sagodjur, fauner och allehanda väsen - allt i sökandet efter sin riktige pappa som är kung i underjorden.

"Pans labyrint" är otroligt vacker och drömsk men stundom också otäck i sin skildring av utsatta barns överlevnadsmekanismer. Parallellerna till kristen tro och tanke är flera: Finns det en annan värld vid sidan av vår synliga? Kan vi se Kristus när han gestaltas - också i form av en ung, utsatt flickas liv och handlingar? En annorlunda och magisk berättelser i ordets bättre betydelse!