Frost/Nixon

USA 2008, Regi: Ron Howard (Universal)

Fascinerande politiskt & journalistiskt spel!

Oscars-snackis om skumraskpolitiken (OCH journalistisken!) på 70-talet. Uppbyggd likt en thriller eller tennismatch, vilket gör det omöjligt att inte fortsätta titta på duellerna mellan Richard Nixon och David Frost. Märkligt nog underhållande om vad sanningar och lögner i politik och samhälle ytterst gör med ett människohjärta - oavsett om man är journalist, vanlig dödlig eller f d president!

För en gångs skull känns extramaterialet oumbärligt. Jag upplever det nämligen som ett försök att rehabilitiera Nixons insatser inom diplomatin, i utformandet av ett presidentbibliotek etc, efter sin mandatperiod . Eller är klippen bara "nödvändiga"  eftergifter i syfte att balansera upp filmens kritiska porträtt? Hur som helst, sammantaget minns man i alla fall den komplexe mannen som för evigt förknippas med Watergate - ja, så till den grad att alla skandaler värda namnet numera slutar med suffixet "-gate"...