Hem

Vänner på nätet


Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Söksida

Sök


Grace is Gone

USA 2007, Regi: James C. Strouse (Nordisk Film)

Ombytta roller

John Cusack (fantastisk i huvudrollen) spelar mannen som arbetar kvar hemma i USA medan hustrun åker till Irak som soldat. Ombytta roller, således. Men en dag nås han av budet att hustrun omkommit i strid. Hur ska han berätta för sina två döttrar? Visst finns kritiken mot kriget i bakgrunden och schablonerna om att vara patriotisk och försvara friheten i världen. Men framför allt är det en berättelse om hur man tar emot sorgebud och förmedlar sin förlust och smärta.

Observera titelns dubbeltydighet: det är inte bara hustrun som försvunnit, nåden verkar också vara långt borta...  Men filmen försöker ändå förmedla sitt budskap om att hitta vägar för bearbetning. 

Telefonsvararen har en återkommande funktion; eftersom fruns röst finns inspelad där vänder sig mannen dit - när han inte kan prata med flickorna - och "konverserar" med henne! En lugn och stillsam liten film som pekar på värdet av att söka stöd hos varandra istället för att fly bort. Clint Eastwood och Jamie Cullum har gjort den finstämda musiken. 

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se