Hem

Vänner på nätet


Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

Söksida

Sök


i am sam

USA 2001, Regi: Jessie Nelson (SF)

Vem får vara förälder?

Detta amerikanska drama uppmärksammades vid 2002 års Oscarsgala men fick ingen jättestor uppmärksamhet här i Sverige. I ärlighetens namn var vi nog många som tänkte "Åh nej, inte ännu en sentimental tårdrypare som flirtar med Oscarsjuryn genom en skådis som förställer sig eller ännu värre: vanställer sitt utseende...".

Men denna finstämda film är betydligt bättre än alla förutfattade meningar och nedgörande svenska recensioner. Sean Penn spelar Sam, en man med en femårings intelligens, som råkar bli pappa. Som den Beatles-fantast han är, försöker han leva efter devisen "All you need is love" genom att ta hand om sin dotter och umgås med sina "knäppa" vänner. Samtidigt gör myndigheterna vad de kan för att ta barnet ifrån honom...

Trots det välkända scenariot och vissa klichéer, tar sig filmen under andra halvan och undviker att hamna i de värsta fällorna. Vi lever oss med huvudpersonerna och känner empati för "båda" sidorna - vilket inte hör till vanligheterna inom den traditionella svartvita filmdramaturgin.

"i am sam" är en mogen, klok film om allvarliga ämnen i livet. Den är faktiskt både inkännande och nyanserad. Och inte minst: välspelad - t ex gör Michelle Pfeiffer en ypperlig insats som den på ytan kalla och karriärsupptagna försvarsadvokaten. "i am sam" skapar funderingar kring människovärdet i vår tid och kan med fördel ses tillsammans med t ex norska "Elling"!

Carl-Johan & Ingela Freed

 

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se