Hem

Vänner på nätet


Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Söksida

Sök


The Three Burials of Melquiades Estrada

USA/Fr 2005, Regi: Tommy Lee Jones (Scanbox)

Via Dolorosa i westerntappning

I dessa Obama-tider lämpar sig några själv-kritiska filmer från USA som DVD-tips. Alla tre visar att film ofta återspeglar en nations aktuella agenda. I "Three Burials..." visar Tommy Lee Jones (huvudroll och regidebut) att han som vanligt är pålitlig.

Här samarbetar han med manusförfattaren till fantastiska "Babel" som knåpat ihop en historia om lojalitet och vänskap över etniska gränser. Vad händer när polisen och myndigheterna går utanför sina befogenheter och "vanliga" medmänniskor tvingas gripa in? Som kristen kan jag dock inte hålla med om allt i filmen, t ex tanken på att ta lagen i egna händer. Ändå finns här mycket som stämmer till eftertanke - exempelvis frågan om hur rättvisan ska kunna ha sin gång om de som är satta att skipa den själva överträder lagen flagrant eller helt enkelt inte bryr sig. 

Denna Cannes-vinnare har kallats anti-amerikansk men är i själva verket en modern westernsaga med lån från Bibeln och grekiska klassiker. Ja, halva filmen är en enda lång botgöringsodyssé och slutscenerna om ånger och förlåtelse griper verkligen tag!

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se