Hem

Vänner på nätet


Sjukhuskyrkan

Alliansmissionen

Bilda

Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Söksida

Sök


Prinsen av Egypten/Josef: Drömmarnas konung

The Prince of Egypt, USA 1998, Regi: Brenda Chapman & Steve Hickner (Universal) resp. Joseph: King of Dreams, USA 2000, Regi: Rob LaDuca & Robert Z Ramirez (Paramount)

Bibeln som tecknat för barn OCH vuxna!

Här följer två tips på tecknade versioner av Gamla testamentets berättelser: "Prinsen av Egypten" och uppföljaren "Josef: Drömmarnas Konung". Båda har producerats av Steven Spielbergs bolag, DreamWorks. Inför den första filmens release var man orolig hur den skulle tas emot. Filmen hade kostat multum och bolaget riskerade att gå i konkurs - p g a en religiös film = ett mycket vågat riskprojekt! Men Spielberg & c:o kunde vara lugna. Det luktade snart succé och filmen fick en - om inte lika framgångsrik - uppföljare och modern klassikerstatus inom genren.

Vad vi har här är två ordentliga matinéfilmer med ett budskap och som hela familjan kan se tillsammans. Eller varför inte i skolundervisningen eller som avslutning på barnkalaset? Oftast går det också att välja huruvida man vill se originalversionen eller versionen som är dubbad till svenska (vilket kan vara lämpligare för de mindre barnen).

"Prinsen" handlar naturligtvis om Mose som vi får följa från vassen till det att han blir en ledare i Egypten och härförare för sitt folk, Israel. "Josef" är självfallet den bortskämde lillpojken i brödraskaran vars storebröder blir avundsjuk på hans stora ego och favörerna från fadern, Jakob. Vi får följa hans väg från förödmjukelse till upprättelse, från brunnen till lärdomarna i Egypten och försoningen.

Det känns rätt naturligt att Spielberg, med judiskt påbrå och med handlag för de stora berättelserna och god ekonomi i ryggen, låter göra barnfilm av GT-historierna. Märkligt hade det varit om han istället valt Jesus och Nya testamentet!? Mose-filmen var den stora, påkostade medan Josef-uppföljaren den mindre varianten som i Sverige släpptes direkt på video. De är välgjorda, spännande, de blandar dramatik med lite humor och vänskap - och inte minst: en rejäl dos moral och sentimentalitet. Detta är också filmernas brister. DreamWorks hade som sagt kunnat gå omkull om inte "Prinsen" blivit en succé - så dyrt är det med tecknade storfilmer med specialeffekter. Bäst då att inte chansa! Och visst går det att luta sig mot en av alla tiders mest kända, spridda och klassiska berättelser. Problemet blir dock att Israels Gud, Jahvé, får hålla sig i bakgrunden. Det är väl för anstötligt att tänka på frälsning, kallelse och hela räddningsdramat i Egypten på väg mot Israel, det förlovade landet där en frälsare- och messiasgestalt senare ska dyka upp. Vad blir kvar? Jo, mest dygder, allmängiltig sensmoral och lite känslosamhet. I stort sett samma förhållande gäller också "Josef".

Men nog klagat. Filmerna, speciellt den första, är bra. Uppbygglig underhållning för barnen och hela familjen. Roligt att man vågade ta tag i det bibliska materialet! Extra plus för möjligheten att presentera ett av de största frälsningsdramerna någonsin för barn från icke-kristna miljöer - dessutom på ett roligt sätt. Och ännu ett plus för gedigen sånginsats av - who else? - allas vår Carola! 

Carl-Johan R Freed

Tillbaka

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se