Hairspray

USA 2007, Regi: Adam Shankman (SF)

Kult, kult - och kult!

Kan detta verkligen vara något? En remake av en galen kultfilm - dessutom med en John Travolta i huvudrollen omgjord till kvinna, en sisådär 30 år efter "Grease" och "Saturday Night Fever"? Ja, faktiskt är "Hairspray" överraskande fräsch! Musikal brukar ju definieras som "en obefintlig historia där aktörerna helt omotiverat brister ut i sång". Fast här känns musikalpaketet verkligen motiverat: svarta och vita dansar sida vid sida, tjocka och smala likaså - allt till tonerna av livsbejakande musik! Man lyckas underligt nog också med konststycket att frammana en atmosfär som andas både präktigt 50-talshelylle och postmodern ironi. Och bakom allt klappar ett uppriktigt varmt hjärta. (Musikalversionen som gått på China i Stockholm, med Roffe Lassgård i en av huvudrollerna, är minst lika bra!).