Eragon

USA/Storbr 2006, Regi: Stefen Fangmeier (SF)

I Tolkiens och Lewis fotspår

"Eragon" är en filmatisering av den unge Christopher Paolinis fantasybok som utspelar sig i en annan värld än vår. Historien kretsar kring pojken som får i uppdrag att med hjälp av sin drake till vän kämpa mot ondskans makter. Liksom Tolkien blandas kristna föreställningar med influenser från andra håll (t ex är det ju inte självklart att en Kristus-liknande gestalt som Eragon ska ha en drake som medhjälpare)! Ändå är filmen i grunden en klassisk sagoberättelse om kampen mellan ont och gott - och mycket enkel att föra in i en kristen begreppsvärld. Ingen märkvärdig historia i sig men fin och välgjord rakt igenom. "Eragon" riktar sig väl främst till älskare av Narnia-genren och kan gott ses av alla med barnasinnet i behåll.