Berättelsen om Narnia - Prins Caspian

The Chronicles of Narnia - Prince Caspian, Storbr/USA 2008, Regi: Andrew Adamson (SF)

Uppföljaren!

Inte lika överraskande, starkt och gripande som förra gången. Ändå gör filmskaparna allt perfekt: animation, barnskådisar (sällan överspel), vackra  miljöer, mycket spänning, lite humorstänk, stark  historia med många allmängiltiga, klassiska  ingredienser, musiken, ja allt. Inget att anmärka på. Men ändå inträder en viss mättnad; det känns lite som att vi sett det mesta förut - fastän filmfolket ansträngt sig i att försöka förnya sig.

Jag kan som sagt inte helt sätta fingret på vad det är men något "saknas" i upplevelsen. Dessutom är stridsscenerna för långa och ganska våldsamma. Jag saknar Aslan som är med alldeles för lite, vilket lätt leder till en gudsbild där Gud bara griper in och räddar i nöden, resten får man klara själv. Jag skulle vilja se mer av Lejonet i samarbete med barnen. Men - å andra sidan serveras vi någon fin förlåtsescen med den ädle prinsen. Och överlag är de talande djuren alldeles underbara.

Trots mina invändningar måste jag säga att varje filmatisering av C S Lewis material är per definition sevärt, viktigt och med ett budskap som är värt att föras ut och diskuteras kring. "Prins Caspian" rekommenderas således som en god fortsättning!