Wall-E

USA 2008, Regi: Andrew Stanton (Disney)

Lärdomar från en annan planet

År 2700 har människan sedan länge flytt jorden, som nästan är raserad, till en avlägsen plats i rymden i väntan på besked att kunna återvända. Kvar finns bara en liten flitig robot vid namn Wall-E som städar upp och packar ihop skrot. Plötsligt dyker robotsonden EVA upp och Wall-E blir helt trollbunden. Han bestämmer sig för att följa med henne på ett oväntat och spännande äventyr genom världsrymden!

Detta är något så ovanligt som en krävande barnfilm som inte är för alla smaker (dvs den publik som söker det mer lättsmälta och snabb action). Av små barn kan filmen uppfattas som långsam och tråkig, men för större barn - och vuxna! - är den charmerande och minst sagt ovanlig. Att robotar kan lära oss så mycket om känslor trodde jag aldrig. Kanske är det just sådana som behövs, som s a s utifrån ger oss nya perspektiv på det djupt och typiskt mänskliga. Genom att befinna sig på behörigt avstånd från oss kan de få oss att förstå mänskliga kvalitéer. Oerhört välgjort!

Och nog är Wall-E och Eva ett slags "yttersta tidens antityper" till de första människorna, Adam och Eva. Egennamnen är - om inte synonyma - så åtminstone snarlika. Det är nästan som att det är tänkt att man ska tänka: "Se, hur det gått med mänskligheten så här långt efter syndafallets morgon!". Men som vanligt i filmens värld finns det hopp! Ja, som vanligt frälser kärleken mänskligheten - och robotvärlden, för att inte säga hela skapelsen. Det är alltså inte för sent!

"Wall-E" är en apokalyptisk saga som lånar såväl Kubricks "2001 - Ett rymdäventyr" som "Stjärnornas krig" men med små personer som målgrupp! Det är suggestivt berättat. Jag gillar också den härliga anakronismen att gamla jazzstandards och andra örhängen ekar ut över den tomma jorden. Mycket effektfullt! Dessa välkända pärlor får oss att minnas inte bara gamla tider utan också allt det fantastiskt mänskliga vi djupast sett delar och behöra vara rädda om. Tänk vad musiken kan invokera!