Rabbi Jacob

Les Aventures de Rabbi Jacob, Fr/It 1973, Regi: Gérard Oury (Studio S Entertainment)

En hejdlös drift - med alla...

Jag hoppas varje år på en solig sommar men OM regndropparna skulle falla, föreslår jag några gamla filmklassiker som numera finns på DVD. Eller varför när höstmörkret lagt sig? En sådan är "Rabbi Jacob", en crazy slapstick-komedi med franske hysterikern Louis de Funès. Somliga tycker att han är jobbig men i mindre doser finner jag honom njutbar - särskilt när han vetter åt Chaplin och stumfilmshållet. Handlingen är inte bara otrolig utan nästan omöjlig att beskriva: en absolut tokrolig historia om en rabbins öden och äventyr. Halvt om halvt respektlös drift inte bara med ortodoxa judar utan även fransmän, amerikaner och arabiska terrorister. Härlig 70-talskänsla förmedlas i bild, form och musik. Galet, knäppt och stundom mycket underhållande - om än inte en komedi för alla smaker!