Hem

Vänner på nätet


Crossnet

Skarpnäcks stadsförvaltning

Allianskyrkan i Älta

Dagen

Diakonia

SAU

Stockholms Frikyrkoråd

 

Filmtips

Vem?

Här hittar du filmtips som jag, Carl-Johan R Freed (tidigare pastor och föreståndare i Skarpnäckskyrkan), bidragit med. De flesta har varit publicerade i tidningen Dagen, en del i EFK:s samfundstidning Direkt (tillsammans med Ingela Freed) och andra är helt nya tips.

 

Vad? 

Dessa filmer är ibland gjorda ur ett specifikt kristet perspektiv, men oftare är de helt vanliga filmer som har ett budskap eller tema som angår kristna eller skapar beröringspunkter mellan kyrkan och samhället. 

 

Filmerna är inte nödvändigtvis de kvalitetsmässigt bästa filmerna men av någon anledning är de intressanta eller viktiga ändå. Somliga utfärdar jag t o m en varning för - men också dessa kan vara nyttiga att se!

 

Oftast skriver jag om en enskild film men ibland har jag "slagit ihop" flera och gjort en liten essä eller en översikt av filmer som har särskilda beröringspunkter med varandra.

 

Jag skulle vilja sammanfatta de kristnas/kyrkans relation till filmmediet på följande sätt, nämligen film som:

 

1. underhållning:

    a) rekreation

    b) konstutövning

 

2. undervisning:

    a) bibelstudium & - samtal etc

    b) predikan/förkunnelse

 

3. vittnesbörd:

    a) brobyggande

    b) proklamation 

 

Ha gärna detta i minnet när du söker i listan nedan! Vad är du ute efter? Vilken "funktion" har en viss film du söker?

 

Hur? 

Antingen väljer du önskad undermeny i listan till vänster där du kan söka filmer under "Tema", ett slags rubrik där jag blandar vedertagna genrer med mer specifikt kristna ämnen som kan vara av intresse. Eller så kan du göra en frisökning på ett ord eller en titel i sökrutan här nedan för att se om jag skrivit något om detta. 

 

Mycket nytta - och nöje!

 

/Carl-Johan

 

P.S.

Hör gärna av dig med frågor om du har tankar, idéer eller frågor:

carljohan.freed@gmail.com

 

Jag har även skrivit ett filmmaterial kallat "Se tanken", att användas i smågrupper utgivet på Studieförbundet Bilda. För info/beställning, kontakta mig på ovanstående mejl-adress. Tips! Surfa gärna in på Bildas hemsida http://www.bilda.nu och botanisera i deras materialbank!


Klicka här för att ladda ner min kompletterande bok med teologiska utläggningar gällande just kristen tro och film. (PDF-format, 188 sidor, 1.7 mB)

 

Kom också ihåg att det kan krävas tillstånd från "Swedish Film Licence" om du vill bruka film i ett större, offentligt sammanhang!


 

Skarpnäckskyrkan | Tel: 08-724 20 40 | Gatuadress: Skarpnäcks Allé 31
E-post: kontakt@skarpnackskyrkan.se